search

Parmigiano Reggiano DOP – Consorzio Vacche Rosse 24 m-cy – 1kg

116,76 zł
Brutto

Parmigiano Reggiano Vacche Rosse w wieku 24–30 miesięcy w porcjach 1 kg lub więcej. Produkowany z mleka od czerwonych krów rasy Reggiana karmionych wyłącznie trawą, sianem i paszami wolnymi od GMO oraz z absolutnym zakazem wszelkich technik żywności, które służą do wymuszenia produkcji, dla maksymalnej uwagi na dobrostan zwierząt.

Ilość

Minimalna ilość zamówienia tego produktu jest 5.

  Polityka bezpieczeństwa

(edytuj w module Customer Reassurance)

  Zasady dostawy

(edytuj w module Customer Reassurance)

  Zasady zwrotu

(edytuj w module Customer Reassurance)

Parmigiano Reggiano należy do najstarszych i najbogatszych znanych serów. Dziś jest produkowany zasadniczo jak osiem wieków temu: te same składniki, ta sama technika produkcji, to samo rzemiosło. Parmigiano Reggiano to całkowicie naturalny ser, znany na całym świecie jako „Król serów” ze względu na szczególne właściwości produkcyjne, odżywcze i organoleptyczne. Mleko czerwonych krów Razza Reggiana ma pewne cechy jakościowe, które odróżniają go od tradycyjnego Parmigiano Reggiano. Rossa produkuje o jedną trzecią mniej mleka niż rasa fryzyjska, ale ma większą wydajność w produkcji sera. Szczególnie w mleku czerwonych krów występuje wariant kazeiny, podstawowego białka procesu przekształcania mleka w ser, który gwarantuje lepszą predyspozycję sera do długiego dojrzewania, a w konsekwencji lepszą strawność. Z tego powodu rozporządzenie dotyczące produkcji Parmigiano Reggiano Vacche Rosse stanowi, że produkt może być wprowadzony do obrotu dopiero po minimum 24 miesiącach starzenia, w porównaniu do 12 w przypadku tradycyjnego Parmigiano Reggiano. Rezultatem jest ser, który pomimo długiego starzenia zachowuje słodki, delikatny i trwały smak. Ponadto właściwości organoleptyczne są również różne. Charakterystyczny jest słomkowo żółty kolor, elastyczność ziarna, intensywny, ale delikatny aromat nawet po trzydziestu miesiącach starzenia.

1000 Przedmioty